Să așezăm tema în context… De ceva timp, am descoperit pe Instagram, o altă femeie luminoasă care pune pe masă adevăruri ancestrale, cu o forță și senzualitate atât de asumate încât te convinge să o urmărești: Silfath Sophia Pinto. Plimbându-mă pe Instagram într-o seară, am prins un live cu celebra autoare Elizabeth Gilbert în dialog cu Silfath. Cum Eat, Pray, Love are locul ei special în inima mea, am fost curioasă despre persoane pe care autoarea le recomandă, astfel încât am început s-o urmăresc pe Silfath.
Dintr-o mulțime de postări savuroase, acum patru zile am remarcat una care mi-a încântat sufletul, mai ales că recent tema mea de gândire era respectul față de bărbatul ales și iubirea defectelor sale. Postarea descoperită concentrează în câteva rânduri – de o imensă delicatețe – o parte din lumea interioară (și secretă) a bărbaților precum și magia pe care o femeie trezită alege să i-o ofere zi de zi. Vă invit s-o parcurgeți și voi aici. Mare mi-a fost surpriza să aflu, la sfârșitul postării, că altul este autorul și anume un bărbat, Stefano Sifandos.
Cât de frumoasă este complementaritatea masculin/feminin chiar și într-o postare pe Instagram! Mai mult, vezi cum o ecologie a gândurilor, susținută de o stare de fericire constantă, îți dezvăluie un Univers al autenticului, al acelor subiecte non-comerciale la care ajungi doar când ești pregătit.
Eu aleg să meditez asupra a două puncte care se regăsesc și în postarea mai sus menționată: respectul și iubirea defectelor. Într-o lume pusă la încercare de non-valoarea mascată sub fardul progresismului, în timpuri în care valorile tradiționale sunt persecutate de graba destructurării și ți se vinde consumerismul sub orice formă, chiar și relațională, există femei și bărbați care se respectă reciproc, care aleg să construiască împreună într-un mod matur și asumat.
Câte dintre voi – da, în general mă adresez femeilor – vă întoarceți privirea în interior și admiteți că a voastră este responsabilitatea întreținerii iubirii în cuplu și că aceasta devine palpabilă prin fapte, nu vorbe? Bărbații știu asta instinctiv. Când aleg o femeie fac lucruri. Și, aviz doamnelor, a face înseamnă inclusiv a-ți indica soluții eficiente la o chestiune pe care nu știai cum s-o rezolvi, a-ți furniza un contact util, a pune mâna pe telefon (deși el are destule treburi de rezolvat) să vadă dacă ești întreagă după un episod emoțional. De cele mai multe ori tindem să uităm că cele mai valoroase sunt micile gesturi, care prin numărul lor pot face de rușine orice poșetă Louis Vuitton sau BMW-ul din parcare.
În momentul în care îți dorești ceva foarte tare, dar te abții pentru că ai pus înainte atenția de a nu-l deranja pe acel bărbat, atunci ai ajuns la respect. În lumea lui mi se cuvine, subtilitatea respectului poate să îți scape inițial. Motivația dacă ai făcut sau nu un lucru îți va clarifica situația. Să dăm un exemplu și din perspectivă masculină: respectul lui față de tine se vede prin blândețea cu care te lasă să-ți exteriorizezi anumite tensiuni interioare și, tot el, verifică după un oarecare timp daca te-ai re-echilibrat și n-ai făcut vreo dumă cu consecințe nefaste.
Fiecare dintre noi am venit pe această lume ca să fim fericiți. Când alegi să-ți pese de sentimentele celuilalt, mai presus de egoul personal, atunci îl respecți pe celălalt în deplinătatea cuvântului. Nota bene, această conduită ține de maturitatea fiecăruia, indiferent dacă ești femeie sau bărbat.
În lumea lui fast forward să îi iubești celuilalt defectele este o virtute. Dacă înainte vreme era o normalitate, pentru că deși fugărim perfecțiunea în toate aspectele, o educație sănătoasă ne spune că putem aspira spre perfecțiune (fără a o atinge neapărat), în ziua de azi mulți aplică conceptul lui Next! Într-o goană confuză și cu falsul confort al disponibilității la un click distanță, oamenii imaturi (femei și bărbați deopotrivă) aleargă după himere fără să înțeleagă jocurile pe care maeștrii păpușari le fac apăsându-le butoanele psihologice pentru diverse obiective comerciale, sociale, experimentale.
De câte ori v-ați auzit bunicile boscorodindu-i pe bunicii voștri că își aruncă șosetele prin cine știe ce cotlon sau că n-au lăsat jos colacul de toaletă? Totuși, vă amintiți ce fericiți și zâmbăreți erau unii cu ceilalți? În mod special nu dau părinții ca exemplu, deoarece generația mamelor noastre deja a cam uitat de complementaritatea în cuplu și a luat-o pe drumul competiției în propria familie, acel dubios cine o are mai mare, deși singurul cu măsura verticalei este bărbatul.
Doamnelor, așa cum vă așteptați ca aleșii voștri să vă iubească în imperfecțiunea voastră, așa și ei au nevoie să fie iubiți în autenticitatea lor. Cum puteți iubi un defect? Prin acceptarea lui, așa cum este, și respectul față de starea bărbatului respectiv. Tu vezi un defect în faptul că lui îi place să se uite la un meci cu o bere (nu o navetă!) alături? Cu ce încurcă? Stai lângă el, bucură-te de moment (adică petrece timp cu bărbatul pe care ți l-ai ales) și vei vedea că starea lui devine mai luminoasă tocmai pentru că va aprecia darul pe care i-l faci.
Te enervează că soarbe ciorba? Amintește-ți de copilărie, cum făceai zgomote cu paiul prin pahar, și retrăiește bucuria de atunci. S-ar putea chiar să te distreze să mai faci câteodată și tu zgomote când sunteți doar voi la masă! Te macină când îți atrage atenția că nu ai împăturit șervețelul la linie? Vezi dacă ceea ce percepi drept critică te poate mobiliza să acorzi mai multă atenție detaliilor sau disciplinei într-o arie sau alta a vieții tale. Exemplele pot continua la nesfârșit, fiecare cu experiența proprie.
Ce vreau să spun:
- Totul ține de maturitate și de perspectiva din care privim un lucru.
- Respectul și iubirea defectelor au de-a face cu poziționarea într-o zonă constructivă, asumată și ieșirea din zona de ego pur.
- Fundamentul cuplului este alegerea conștientă de a construi o relație solidă împreună, în deplină înțelegere a mecanismelor psihologice și relațiilor interumane.
Vă sugerez să reanalizați evenimente din viețile voastre, din relațiile voastre și să identificați momentele reciproce de respect și de iubire a defectelor. S-ar putea să aveți mari surprize și să trăiți sentimente de recunoștință profundă când veți privi cu claritate anumite situații și persoane. Aș fi onorată să-mi împărtașiți câteva dintre aceste momente. Dacă rezonați, aștept mesajele voastre în formularul de la secțiunea contact.
Doamnelor, vă doresc o perspectivă nouă și să conștientizați câtă putere există în gesturile magice de a iubi autentic un bărbat. Vă invit să înțelegeți ce fel de energie înnobilează admirația voastră sinceră față de el (spre exemplu când îi spuneți și îi arătați că sunteți mândre de munca și rezultatele lui), ce poziționare în lume îi dăruiți când voi nu îl luați de-a gata, ca și cum vi s-ar cuveni, ci îi dăruiți respect și recunoștință, sau cât farmec încarcă un gest de blândețe, de securizare, atunci când revine la voi din lumea largă unde a avut de înfruntat provocări și greutăți.