Despre puterea Cuvântului și practicalitatea sa în viața de zi cu zi


Majoritatea dintre noi au auzit măcar – dacă nu au și înțeles – celebrul pasaj biblic Ioan 1:1-14: „La început era Cuvântul, și Cuvântul era cu Dumnezeu, și Cuvântul era Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost făcute prin El; și nimic din ce a fost făcut n-a fost făcut fără El. În El era viaţa, și viaţa era lumina oamenilor.“

Folosesc acest pasaj pentru a sublinia importanța și puterea Cuvântului, nu doar din perspectiva metaforei, ci și al puterii sale creatoare. De azi înainte vă propun să tratați cuvintele cu majusculă, adică să vă stăpâniți nu numai gândurile, ci și ce vă iese pe gură. Este un excelent exercițiu de auto-corectare, pe care dacă îl practicați constant vă ajută să înțelegeți cum dăm cu bâta în baltă, mai ales din grabă și neatenție.

Cu siguranță ați observat că folosind anumite cuvinte, chiar și la “mișto”, parcă vă lăsați un pic afectați de ele. Un exemplu banal este “Vai, dar ce prost sunt!” O dată, de două ori, parcă de la trei încolo chiar începi să te simți puțin tăntălau. Cum oare? O altă obișnuință este exclamația “Nebunule!”. Iar la un moment dat parcă persoana respectivă chiar are ceva apucături mai nepotrivite. Un alt mare NU în vocabular este teribilul “încerc”. Ia nu mai încerca nimic! Vorba lui Yoda, “Fă sau nu fă. Nu există încercare.” Încerc = în cerc, adică nu vei ajunge niciodată nicăieri!

Așa-i că multora dintre voi nu le vine să creadă? Vă reamintesc că subconștientul nu diferențiază între imaginație și realitate, iar dacă vorbiți despre voi într-un fel care nu vă face cinste, s-ar putea să generați niște situații care nu vă plac deloc. Cireașa de pe tort? Încărcătura emoțională pe care o dai Cuvintelor. Starea pe care ți-o dau, modul în care te fac să (te) simți. Sunt convinsă că măcar o dată în viață ați realizat câtă suferință și distrugere pot să aducă niște cuvinte spuse apăsat, la supărare. Oare de ce?

Mergem mai în profunzime, în primul rând în sfera feminină, deoarece noi, femeile, aveam o capacitate mai mare de a crede ceea ce ne spunem și astfel putem să ne influențăm mai ușor viețile. Este imposibil să nu fi sesizat niciodată diferențele dintre o femeie care își spune zilnic, crede cu tărie și simte starea cuvintelor sale: Sunt sănătoasă. Sunt frumoasă. Sunt feminină. Sunt bogată. Sunt iubită. Sunt respectată. Sunt tânără… Lista de afirmații poate continua după sufletul fiecărei femei. Antiteza sunt cele care își văd numai defecte, negându-se pe ele însele și atrăgând negura respectivă în viețile lor.

Mai mult, hai să vedem cum influențează femeile bărbații din jurul lor, nu numai prin ținuta gândurilor față de aceștia, ci și prin cuvintele pe care le folosesc. Dacă uneori v-a venit să râdeți de o femeie care se uită la bărbatul ales ca la un soare și – mai mult – i se adresează cu Soarele meu, Regele meu să nu mai râdeți. Mai degrabă să învățați de la ea. Bărbatul acelei femei care pune onestitate, autenticitate și sentiment în cuvintele ei se va comporta așa cum îl îndeamnă ea. Va avea și arăta încrederea, deschiderea, puterea pe care i-o dau cuvintele ei.

Bărbatul care știe puterea Cuvântului niciodată nu își va bate joc de el. Poate lucra cu el, poate face o glumă savuroasă sau poate spune un adevăr clar, simplu și curat, aducând echilibru acolo unde ceva s-a dezechilibrat. Bărbatul este mult mai econom cu Cuvintele decât femeia, dar și faptele cu care vine ca susținere au mai multă greutate. Vă invit ca de acum înainte să apreciați din altă perspectivă, mult mai profundă, momentele în care auziți o femeie care îi spune unui bărbat că este fericită. Să observați modul în care acel bărbat răspunde, cum o îmbrățișează, cum o sărută sau o mângâie. Magie pură!

Așa cum Cuvintele alese, spuse cu bunătate, gingășie, umor, stare de bine, încredere, curaj, recunoștință și multe alte emoții frumoase fac minuni celor cărora le adresăm, așa ne influențăm și noi înșine prin modul în care vorbim despre noi. Dacă ți-a ieșit o “broscuță” pe gură, caută să remediezi imediat situația. Conștientizează că nu era tocmai ceva potrivit, iar altă dată să nu se mai întâmple! Iar dacă simți o ploaie de “broscuțe” sau un “broscoi” baban, mai bine taci. Vorba aceea: dacă tăceai, filosof rămâneai! Sau cum spunea autorul Michel Tournier, “dacă ceea ce ai de spus nu este mai frumos decât tăcerea, mai bine taci”.

Eu vă invit la introspecție și la refacerea discursului despre/către sine și despre/către ceilați. Este momentul să facem curățenie în interior, să ne aliniem crezurile și standardele. Să ne trăim viețile asumat, conștient, folosind inteligent și responsabil instrumentele pe care le avem la dispoziție. Iar Cuvântul este unul dintre cele mai puternice.

 

 

 

 

 


Site Footer